vrijdag 11 april 2014

Zelf een opdruk maken op je clothes !
heeyy ,

Nu wij net hebben besloten ons blog niet alleen over haarstijlen te laten gaan, maar over alle dingen in het leven, zoals ; lifestyle, fashion... We zochten daarom een heel leuk onderwerp uit, en tadáááá : "transferdruk" Misschien denken sommigen van jullie nu : wat is dat dan ? Dat is de opdruk van bijvoorbeeld een shirt. Maar je kunt van alles laten bedrukken tegenwoordig, en we dachten, het lijkt ons leuk om daar een stukje over te schrijven zodat jullie zelf ook een shirt bijvoorbeeld kunnen bedrukken. Omdat als je bijvoorbeeld iets wilt laten bedrukken, moet dat meestal tussen een bepaalde afmeting zijn, en nu kun je dat helemaal zelf uitmaken. In de uitleg van ons leggen we het uit voor een basistopje of -shirtje, maar het kan natuurlijk met alles wat je maar wilt.

Wat heb je dan eigenlijk allemaal nodig ? 
- Om te beginnen heb je een basistopje of -shirtje nodig, waar je het op gaat drukken.
- Transferpapier (dat kun je gewoon kopen bij de Hema of de boekhandel)
- Een printer
- Bakpapier
- Strijkijzer

Stap 1. Maak op de computer wat je op je stof wilt hebben. Bijv. foto, tekst etc. Als je printer een t-shirt transfer instellingen heeft, zet deze dan aan voor t printen, zoniet spiegel je afbeelding.
Stap 2. Druk het motief af op de onbedrukte zijde van het papier. Laat het ongeveer 30 minuten drogen.
Stap 3. Knip de afbeelding uit met ongeveer 4 mm rondom.
Stap 4. Pak je shirt of iets anders erbij. Tip 1 : Was je kleding stuk ect. Tip 2 : Test het eerst op een proeflapje
Stap 5. Strijk het shirt of de stof, leg het papier erop met de afbeelding naar beneden. Stel het strijkijzer in op de maximim stand en zet de stoomfunctie uit. 
Stap 6. Leg het vel bakpapier over het papier.
Stap 7. Strijk ongeveer 60 seconde, met het deel van het ijzer dat glad is, dus zonder stoomgaten, over het bakpapier. (Als je er een hebr kun je beter een strijkijzer zonder stoomgaten nemen, misschien heeft je oma er nog één ? Of misschien heb je een reisstrijkijzer, deze hebben vaak een gladde kant). Vergeet niet om goed over de randen heen te strijken!
Stap 8. Verwijder het bakpapier, laat de stof een beetje afkoelen en trek het transfer-papier voorzichtig los. Als je ziet dat er iets van je afbeelding op het papier blijft zitte , vouw het papier dan terug en ga er nog een keer overheen met het strijkijzer.
Stap 9. De afbeelding kun je volgens de fabrikant fixeren door er bakpapier over te legge  en er 2 à 3 seconden met het strijkijzer overheen te gaan. Dit is best moeilijk, want er is een grote kans dat delen van je afbeelding aan het bakpapier blijven plakken, waardoor je afbeelding lichte plekken gaat vertonen, of erger, er stukjes omtbreken.
Stap 10. Wil je ook de achterkant bedrukken ? Schuif dan een stukje karton tussen het voor- en achterpamd van het shirt. Zo kun je doordrukken voorkomen en zorgen dat beide kanten niet aan elkaae gaan plakken. 

Wassen
Bedrukte stoffen kunnen na 24 uur gewassen worden op maximaal 40 graden. Wel even je t-shirt binnenstebuiten keren! Bevat je afbeelding veel inkt, dan kun je beter wassen met een voorwasprogramma of het even apart wassen met de hand. 

Strijken
Strijk nooit direct over de afbeelding! Je afbeelding slijt sneller en kan aan de strijkijzer vast gaan plakken.

Vragen ? klik hier


Have fun & goodluck !

Lovee,

Kelsey & Charel

Geen opmerkingen: